S-SeriesForum.com  

Go Back   S-SeriesForum.com > Technical Corner > Transmission & Drivetrain

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-24-2016, 02:08 PM   #1
Matt 4.3 TBI
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: TX
Posts: 276
Odd 2-1 issue

I had a new 4L60E built about six months ago and it failed within two weeks (TCC would not unlock, then bands started slipping after TC was replaced). The shop I used gave me a two year warranty so they put in another new unit. This one has been exhibiting some odd behavior and I've had it back at the shop twice now and they've been unable to satisfactorily explain or correct the issues.

First - a rattling/groaning noise coming from the trans when cold. They heard the sound but insisted it was my power steering pump. The sound does not change pitch in neutral with engine rpm or when turning the wheel. I hear the PS pump groan, though. The noise changes pitch when I put the trans in gear and when I accelerate in gear. Noise is only present when it's cold, it's quiet once it comes up to operating temp.

Second - feels like it starts in 2nd when in the D position. This happens mainly when the trans is warm. If I stay light on the throttle it does not shift until about 21mph (into 3rd). If I push on the gas as normal there's about a second delay then you feel a thump likes harsh shift and it starts rolling in first, shifts normally until you come to a stop again. It starts in 1 with the shift lever in 1. If I come to a stop and let off the brake it won't roll forward unless I pull it down to 1. However, if I come to a stop and powerbrake it up to 1000rpm it will start in 1st every time. The shop owner states he as driven the truck for an hour each time I brought it back and has not experienced this.

Lastly - tachometer fluctuates about +/- 300 rpm just after TCC engages. Can feel it noticeably surging. More noticeable at lower speeds, 41-45 MPH. Fluctuates only about 100 rpm in the 60-70 range. Shop owner states scanner shows the TCC remains locked and he thinks it may be the TPS sensor.

If anyone has any feedback I'm open to anything. I really don't want to pay a second shop to diagnose this but I'm getting quite frustrated and I have too much cash tied up in this trans to just ignore it.
__________________
00 Blazer ZR2 LS 4WD 4.3L
91 S-10 Blazer Sport 4WD 4.3L
Matt 4.3 TBI is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2016, 02:20 PM   #2
Matt 4.3 TBI
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: TX
Posts: 276
Forgot to add when shifting into reverse, the truck doesn't roll when I release the brakes until I give it some gas and then I feel a thump like it shifts.
__________________
00 Blazer ZR2 LS 4WD 4.3L
91 S-10 Blazer Sport 4WD 4.3L
Matt 4.3 TBI is offline   Reply With Quote
Old 08-25-2016, 09:06 AM   #3
Hotwire
Subscribed Moderator
I HATE RED!
 
Hotwire's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Summerfield, NC
Posts: 11,530
I've been through the transmissions several times and know the basics about them, but man, it'd be hard to try and trouble shoot those types of problems over the net.

About the only thing I can offer is ask the shop to put a pressure gauge on the trans when they're testing it AND RIDE WITH THEM, purchase a pressure gauge and do it yourself, or pay a 2nd shop to do it.

This is purely over the internet advice, take it with a grain of salt. You hear a noise when cold and it sounds like you're having pressure problems. I'd lean towards the pump in your trans is bad. They might have screwed it up when the installed the new tc and didn't have it seated before reinstalling the trans. Right now the guy probably isn't making any money on your truck and isn't trying to help.
__________________
•Jeff•
00 ZR2 Extended cab (8BenZR2/Angus), 4wd, Beater Extraordinaire
98 Habanero 2, 5.3L L33 V8 swap Click for project SOLD
64 Chevelle Malibu crew cab, 6.0L LQ4 / T56 V8 swap Click for project
Quote:
Originally Posted by Teeleton
Hot wiring is bad news.
Teeleton
Hotwire is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.
 


Design by: vBulletin Skins Zone
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.